V medijih

IN Store revija, julij-avgust 2014

Članek: Planiranju in izvedbi promocij se posveča občutno preveč časa

Glede na dolgoletne izkušnje na področju trgovine lahko rečem, da tako trgovci kot tudi proizvajalci in dobavitelji občutno preveč časa in energije posvečajo vsem promocijskim aktivnostim. In ta čas se iz dneva v dan še povečuje. Gre za tekmo brez konca med vsemi trgovci in blagovnimi znamkami. Enako velja tako za celotno regijo kot tudi za Slovenijo, pa naj gre za klasične, diskontne ali specializirane trgovce. Največ seveda pridobivajo kupci, proizvajalci pa pri tem vsekakor izgubljajo največ, čeprav mislijo, da s tem gradijo blagovno znamko in si (na nek način) večajo tržni delež. V deležu prodaje je slika ravno obratna: kljub izjemni konkurenci se še vedno pri veliki večini blagovnih skupin večina prodaje ustvari na osnovnem prodajnem prostoru in po redni ceni. In temu se vsekakor posveča absolutno premalo pozornosti pri vsakodnevnem delu.

IN Store revija, junij 2014

Članek: Določite pravo prodajno ceno vsakemu izdelku

Vsakemu izdelku na polici moramo določiti tudi prodajno ceno, ki jo lahko določimo na osnovi stroškov, konkurenčnosti ali vrednosti. Oblikovanje prodajnih cen je močno odvisno tudi od prodajnega kanala, vrste trgovca ter od strategije posameznega formata trgovca. Poznamo dve osnovni strategiji postavljanja cen, pri čemer je pri izbiri strategije ključno upoštevanje cenovne elastičnosti blagovne skupine.

IN Store revija, maj 2014

Članek: Planogrami predstavljajo natančen načrt izdelkov na prodajni polici in njeno vizualizacijo

Ko imamo določeno vlogo in strategijo posamezne blagovne skupine, poznamo drevo odločanja potrošnikov in imamo oblikovan končni maksimalni asortiman, sledi samo še postavitev izdelkov na prodajne police. Postavitev izdelkov pripravimo v obliki planograma, ki predstavlja natančen načrt pozicioniranja posameznih izdelkov na prodajni polici in omogoča vizualizacijo celotne prodajne police.

IN Store revija, april 2014

Članek: Asortiment blagovne skupine mora pokriti vse cenovne nivoje

Določitev prodajnega asortimana je največkrat najtežji korak pri vodenju blagovne skupine, saj pri skoraj vseh blagovnih skupinah ponudba izdelkov na trgu daleč presega povpraševanje oziroma razpoložljiv prodajni prostor. Določitev asortimana vključuje tako upoštevanje razpona cen, širino znamk, pozicijo in ponudbo trgovske znamke ter distribucijo v posameznem formatu.

IN Store revija, marec 2014

Članek: S temeljito analizo do ustreznih taktik trženjskega spleta posamezne blagovne skupine

Ugotovili smo že, da se urejanje prodajnih polic začne z dobro analizo nakupnih navad vaših kupcev, saj bodo hitro opravili svoje nakupe in se tako z veseljem vračali k vam. Le s kakovostno analizo lahko vsaki blagovni skupini določimo ustrezno vlogo, strategijo in taktike trženjskega spleta. Ključnega pomena pa je tudi opredelitev pravilnih ciljnih kazalnikov uspešnosti poslovanja (KPI), saj le-ta zagotovi pravočasno spremljanje uspešnosti in ustreznosti postavljenih strategij.

IN Store revija, januar – februar 2014

Članek: Dobra analiza nakupnih navad vaših potrošnikov vas pripelje do boljše prodaje

Urejanje prodajnih polic se začne z dobro analizo nakupnih navad vaših kupcev. Pravilna razporeditev blagovnih skupin ter analize dreves odločanj vaših kupcev predstavljata prvi, vendar najpomembnejši korak k temu, da bodo vaši kupci zadovoljni, saj bodo hitro opravili svoje nakupe in se tako z veseljem vračali k vam. Trg in potrošniške navade se stalno spreminjajo, zato počitka za trgovce ni.

IN Store revija, november 2013

Članek: Zmagovalna kombinacija je v medsebojnem sodelovanju

Na upravljanje z blagovnimi skupinami moramo gledati z dveh zornih kotov – proizvajalčevega in trgovčevega. Če vsak od njiju svoje znanje upravljanja z blagovnimi skupinami združita v celoto, potem dobimo zmagovalno kombinacijo. Na tovrstnem razmišljanju in delovanju temelji celoten proces upravljanja z blagovnimi skupinami, ki ima na koncu neverjetne pozitivne rezultate za vse udeležence.

Dobra ura, RTV Slovenija 1, 23.10.2012

Sodelovanje v oddaji v živo: Prehranske navade v krizi

Oddaja v živo na RTV Slovenija s strokovnjaki o prehranskih navadah potrošnikov in predvsem z njimi povezane navade pri nakupovanju živil.

Časnik Finance, 6.10.2010

Članek: UBS prinaša prihranke in povečuje prodajo

Pri upravljanju blagovnih skupin (UBS) je za vse vpletene najzahtevnejša sprememba razmišljanja.

 

Strokovni članki in prispevki za širšo javnost.